Dag 12: Hårnålesving og bisonokser

Onsdag morgen tog Ole med vores vært Kelly på arbejde i områdets elselskab for at se hvordan elforsyningen styres osv. Da han kom tilbage til huset, drak vi kaffe med Brenda, og så kørte vi til Custer State Park syd for Rapid City, som har nogle utroligt flotte naturskønne veje, som slynger sig gennem landskabet. Indimellem går vejen gennem smalle tunneller hugget ind i klippen, og med jævne mellemrum måtte vi ud og beundre udsigterne, bl.a. var der et sted den fineste udsigt til Washingtons profil i Mount Rushmore-monumentet.

Da vi passerede et Visitor Center, stod vi ud for at se en film om parken, dens natur og dyreliv, og derefter fortsatte vi på den del af køreturen, som kaldes Wildlife Loop, i håb om at se bisonokser. Det første stykke så vi ikke rigtig noget udover et par enlige bisoner i det fjerne samt nogle hjorte og æsler, som tiggede godbidder his bilisterne. Men pludselig gik trafikken helt i stå, og det viste sig at være en større flok bisoner, som er på vej over vejen. Så nu kunne vi se dem på nært hold. Der var både gamle og unge dyr og små kalve. En stor gammel han stod længe og stirrede på os og prustede faretruende, så vi skulle ikke lige ud og klappe den! Til sidst kom der en ranger – parkbetjent – i sin bil for at jage dem væk, for at trafikken kunne komme i gang igen. Senere mødte vi endnu en større flok ved vejkanten.

Ved frokosttid gjorde vi holdt ved Blue Bell Inn, en flot gamle bjælkehytte med nogle imponerende tykke bjælker og spiste burgere med bisonkød.

Endnu flere hårnålesving af en smalgrusvej, som fik mig til at klamre mig til bilens dørhåndtag, bragte os op på toppen af Mt. Coolidge (6023 feet,  1836 meter), hvorfra der var en fantastisk udsigt udover over parken. Med hjælp fra en kikkert kunne vi se helt til både Mt Rushmore og Crazy Horse monumentet. Nede af bjerget igen fortsatte vi af Needles Highway, som passerede en række flotte klippeformationer med form som små spir i grupper.

Sidste stop på dagens rute var Crazy Horse monumentet, som familien Ziolkowski har arbejdet på siden 1948. Monumentet blev bestilt af Lakota-stammens høvdinge og er et enormt projekt. Til sammenligning kan hele Mt Rushmore-monumentet være i Crazy Horses hoved. Det er planen, at der skal bygges museum og universitet for indianerne i sammenhæng med monumentet, men ingen tør gætte på, hvornår det kan blive færdgt.
Vejen tilbage til Rapid City gik via Sheridan Lake Road, en stille vej med mange hytter og sommerhuse.

Om aftenen var Ole inviteret med ud til Kellys ven, Clinton, som han brygger øl sammen med, for at smage på deres bryg og grille pølser. Brenda syntes, at så skulle vi piger da også hygge os og inviterede mig med på en af sine yndlingsrestauranter, hvor vi fik noget lækker mad og sludrede.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *