Dag 8: Danske landsbyer

Lørdag formiddag kørte vi over til de to Danish Villages, Elk Horn og Kimballton. Førstnævnte blev verdensberømt i Danmark efter at DR viste programmet “Danmark på prærien” om efterkommerne efter de danske immigranter, som slog sig ned her, og stadig hedder Hansen, Larsen, Petersen osv. Hvis du ikke allerede har set udsendelsen, kan du se den her. Den er bare skøn. Efterfølgende har brødrene Price så været på besøg og lavet endnu to udsendelser i Elk Horn for at lære byens indbyggere, hvordan dansk julemad rigtigt skal smage.
Både Elk Horn og Kimballton er meget stolte af deres danske rødder. Vi begyndte besøget i sidstnævnte, hvis stolthed er en fontæne med en kopi af den lille havfrue omgivet af 8 små skulpturer, som viser andre af H.C.Andersens eventyr. I Elk Horn er hovedattraktionen en gamle vindmølle, som byen købte i Nørre Snede og fik skilt af, transporteret hertil og genopbygget. Ved siden af møllen er en butik med alskens danske sager, lige fra rødkål og asier, Margretheskåle, og juleplatter.
I Elk Horn besøgte vi også deres Museum of Danish America, med historier om forskellige danske indvandrere, bl.a. en fantastisk fin lille film hvor en gammel mand fortæller om sin danske far og det hårde liv på prærien. Efter besøget på museet ville vi have lidt frokost, men byens danske kro var desværre lukket og sat til salg (hos ejendomsmægler Hansen!) og byens anden lille restaurant kunne heller ikke lave mad, da deres ovn var gået i stykker, så vi måtte tage til takke med, hvad tankstationen kunne byde på. Og det var faktisk heller ikke så ringe endda, bl.a. en udemærket fiskeburger, og vi kunne læse i dagens Omaha World Herald, mens vi ventede på maden. Et hurtigt kig i Bedstemors Hus, indrettet som for 150 år siden, og så kørte vi videre nordvestpå.

Kimballton
Kimballton
Kimballton
Kimballton
The windmill from Nørre Snede in Elk Horn
The windmill from Nørre Snede in Elk Horn

Af tidsmæssige årsager snuppede vi i dag Interstate 80 noget af vejen, men denne del af Iowa var også nøjagtig lige så flad og dækket af majsmarker som i går. På et tidspunkt valgte vi dog at kryse over Missouri, USA’s længste flod, ind i Nebraska, og straks blev landskabet mere bakket med nogle flotte kig ned til floden og ud over Iowa på den anden side.
Sidst på eftermiddagen nåede vi ind i South Dakota til vores Airbnb overnatning, som viste sig at være det hyggeligste lille nyistandsattehus på en bondegård langt ude mellem majsmarkerne, hvor vi blev modtaget med begejstring af både hund, kat og høns – gederne Lars og Charlie var ret ligeglade. Vi ville egentlig bare have læsset kufferterne af, men da vi så de lækre cupcakes, som var værtinden Gales velkomsthilsen til os, skyndte vi os alligevel at sætte kaffe over og guffe en kage. Så kørte vi over til den lille by Viborg for at se på deres byfest, Danish Days. Det kunne ligeså godt have været byfest i Sønder Felding eller slignende sted i Danmark – her er lidt sportskampe – baseball m.m., lidt musik og bajere og pølser. Vi snuppede den lokale udgave af en medisterpølse (i en hotdog) og kiggede lidt på byen og folkelivet, før vi kørte hjem til vores lille hus for at slappe af.

The Missouri river
The Missouri river
Kate's cottage on the Peterson Farm
Kate’s cottage on the Peterson Farm
Danish Days in Viborg, South Dakota
Danish Days in Viborg, South Dakota
Viborg, South Dakota
Viborg, South Dakota
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *